Recept

Mariannes favoriter - rapsolja

Hemma hos oss står flaskan med rapsolja alltid framme vid spisen. Det är en fantastisk matolja med mild smak som går att använda till i princip allt. Här kommer några av mina favoritrecept.



Majonnäs

ca 4 dl majonnäs


1 ägg

1/2 msk vinäger

1-2 krm salt

2-3 tsk senap (gärna honungssenap)

1/2 krm peppar

3-4 dl rapsolja


Häll allt utom olja i matberedaren. Starta maskinen och häll i oljan i en tunn stråle. Kör till önskad konsistens. Kan förvaras i kyl 3-4 veckor.

Tips: Blanda 1 dl majonnäs med 1 msk ketchup, 1/2-1 krm tabasco, lite olja och salt så får du en riktigt god hamburger-dressing



Honungsrostade frukostflingor - Granola


1/2 dl rapsolja

1/2-1dl honung

(1/2 dl kakao)

lite vaniljpulver

1 liter grynblandning, t.ex. havregryn och rågflingor


1 dl hackade nötter/mandlar/kokos

2 dl hackad torkad frukt

(1 tsk kanel)


Värm olja, honung, vaniljpulver i en stor kastrull tills blandningen blir flytande (Vill du göra chokladgranola blandar du i kakao här). Lägg i grynen och rör om så att de blir genomfuktade. Tillsätt valfria nötter/mandlar/kokos. Bred ut i långpanna. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Passa noga och rör om då och då. Låt svalna. Tillsätt torkad frukt. Förvara i burk med lock.


Ugnsrostad potatis och andra rotfrukter

Skölj och putsa rotfrukterna. Dela i klyftor/bitar. Ringla över olja, vänd runt rotsakerna. In i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Vänd dem då och då. Salta.



Morotstårta

10 personer


3 ägg

3 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 tsk riven muskotnöt

2 1/2 dl rapsolja

4 dl rivna morötter (ca 250g oskalade)

1 dl grovt hackade nötter


Glasyr

200g smör

200g naturell färskost

3 dl florsocker

juice och rivet skal från 1 citron

2 tsk vaniljsocker


Sätt på ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. 


Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den svalnat.



 

Fler tips:

  • Poppa popcorn i vår rapsolja!
  • Ringla över din pastarätt!
  • Lek finrestaurang och ringla över lite rapsolja på en god glass eller sorbet!